RET en Psychotherapie

praktijk

praktijk

Over Hilda van der Steen

Hilda van der Steen is Klinisch Psycholoog / Psychotherapeut, en onder andere Cognitief Gedragstherapeut VGCt : Supervisor, Leertherapeut en lid Registratiecommissie vanaf 2014.

Na een baan in de Medische Psychologie (7 jaar diabeteszorg,) en binnen een GGZ-instelling (9 jaar), ben ik vanaf 1998 vrijgevestigd in Haarlem. Tot en met 2009 binnen het Instituut voor RET, daarna zelfstandig onder de naam RET en Psychotherapie aan de Nieuwe Gracht (tot en met 2014). Daarnaast verzorgde ik tot 2012 regelmatig onderwijsactiviteiten, o.a. voor het RINO Amsterdam. Tot heden geef ik supervisie (en leertherapie) voor o.a. de registratie tot Cognitief Gedragstherapeut VGCt.

Als therapie- en trainingsmethodes heb ik altijd gekozen voor actief-directieve manieren van samenwerken met de cliënt. Het spreekt mij aan om op een open en directe manier met u te werken, waarbij we allebei een actief aandeel hebben. Ik breng mijn kennis en methoden in, en houd de inhoud van het vak op hoog niveau bij. Met behulp van CGT, KDP en / of RET kan gewerkt worden aan klachtvermindering en verbetering van uw persoonlijk functioneren. Maar ook kunt u leren uw gevoelens meer te durven exploreren en ervaren, er beter mee leren omgaan. Ik doe mijn werk met veel plezier en betrokkenheid. Ik kom oorspronkelijk uit een tuindersfamilie en ik zal altijd moeite doen om u eerlijk en duidelijk uit te leggen hoe ik denk dat uw moeilijkheden in elkaar zitten, waarmee ze samenhangen, en hoe we uw klachten samen op een positieve manier kunnen beïnvloeden.

Van u verwacht ik ook iets: dat u bereid bent u actief in te zetten om samen uw persoonlijk functioneren (waaronder uw gevoelens, gedachten en gedrag) te onderzoeken, zodat we uw moeilijkheden kunnen verminderen en u kunt leren beter met uw gevoelens om te gaan. Ook zal ik u geregeld vragen tussen onze gesprekken in iets te doen met wat we bespreken. We doen het samen!

Door mijn eerdere werkervaring ben ik goed thuis in de volgende gebieden: Medische Psychologie, optimaal leren omgaan met lichamelijke klachten en chronische aandoeningen (waaronder diabetes en oncologische problematiek), werkgerelateerde problematiek, angst en depressie, problemen op gebied van zelfbeeld en assertiviteit, problemen die het gevolg zijn van opgroeien met een ouder met psychiatrische problematiek, rouw en verwerkingsproblematiek, en eetproblemen.

In 2016 heb ik meegewerkt aan de Nederlandse vertaling van een nieuw boek over depressie getiteld: ‘Sleutelen aan je stemming. Voorkom dat somberheid een depressie wordt’, door David A. Clark, met een voorwoord van mijn hand.